PERFECT-IMPERFECT HOUSE

The Perfect-Imperfect House, aptly named by the clients, is the final result of a two decade long dream of two perfectionist north siders.  In contrast to a more maladaptive form of perfectionism, the clients, both nurses, possess a friendly but keen attention for detail and desire for quality that would only be immensely reassuring if you found yourself under their diligent care.

This house is the successful story of the clash between their desire for perfectionism and the always imperfect and, at times, downright clunky process of building a home.

Perfectly located in the heart of Fitzroy North, the clients raised their two children in a converted single storey shop imperfectly positioned behind the very shadowy south side of a two and a half storey terrace house and in front of a block of flats.  The nearly 20 years in the home left the clients with a deep love for the suburb and location but a more than mild distain for their dark and drafty single brick and weatherboard shop.

After a considered search and years of contemplating a new build, Megowan-Architectural was engaged and produced several iterations for the family until they were excitedly happy that they had arrived at the perfect design for not just their desired lifestyle but also their prized but challenging site.

The chosen, and now executed, concept integrated the past with the future in a way that felt appropriate to Fitzroy North and the streetscape.  At a slight insistence by M-A, the existing shop façade was deliberately retained despite there being no specific heritage protections for it.  Existing demolished brickwork from the original house was repurposed and expressed into the boundary walls.  The clients on several occasions have expressed their delight in being able to locate painted, aged, and punctured old bricks that th ey can remember from their original house.  Black charred timber battens, which were each tediously torched by one of the clients at his parents’ house, were the perfect counterpoint to the existing built fabric that was retained.  Perfectly arrayed as a non-descript backdrop over the original façade, the imperfections of the charred timber texture help create layered depth, variations and a sense of detailed scale on the otherwise intentionally monolithic first floor volumes.

In response to the dominant two storey boundary wall to the north, a central courtyard was implemented to puncture the middle of the house in order to feed all of the living spaces of the home with ample natural light throughout the day.

With the design crystalized, the clients braved the planning process where a few added imperfections were tacked on during the compromises that are often struck between applicant, client and neighbours.   Post planning, the design underwent a detailed and rigorous documentation period and Clint Grundy, from Grundella Constructions, joined the team to help keep perfect expectations and the always imperfect budget in check.  Once onsite, Clint and his band of merry men worked, coordinated and joked tirelessly to turn a challenging palette of imperfect materials into a perfect finish.

Internally, the palette is largely expressed through raw and natural materials.  Smooth and elegant superwhite marble, blackbutt, and ebonized oak are intentionally contrasted against rough charred cypress, recycled brickwork, blackened steel and polished concrete.  The end result is a striking residence that is at once casual yet sophisticated, urban yet refined.

Akin to raising a child, creating and owning a home is a humbling reminder that nothing lasts and nothing is perfect, a reality that both of our clients had to confront head on in spite of, and because of, their character.  That said, it is in no small part due to the complexities, challenges, inconsistencies, material variations in both the process and outcome of this house that our clients have blissfully found their perfect-imperfect home.

Close
Back to top